Arhiva vesti

Školska godina 1999./2000.

Brucoši!
Prema konkursu Matematičkog fakulteta za upis na prvu godinu studija iduće školske godine Katedra za astronomiju dobiće 45 novih studenata. Od toga 30 mesta je za astrofizičare (10 na teret budžeta + 10 sufinansirajućih + 10 samofinansirajućih). a 15 za astronome (10 na teret budžeta + 5 sufinansirajućih).


Predavanje
Prof dr Nebojša Djurić sa Univerziteta Novi Meksiko posetio je Katedru za astronomiju i pred punom salom Meteorološkog instituta održao predavanje na temu "Ostaci SN u bliskim galaksijama i poreklo kosmičkog zračenja".


Godišnjaci
Putem razmene za "Nautički godišnjak 2000" koji je uredio profesor Stevo Šegan, Katedra je od US Naval Observatory dobila primerke njihovog "Astronomical Alamanaca" za 2000. i 2001. godinu. Ove vredne knjige neophodno su sredstvo u svakodnevnom astronomskom radu. Ista razmena ponuđena je i izdavačima ruskog "Astronomskog godišnjaka" - čekamo odgovor...


113 godina AOB
U petak, 7.4.2000. godine, održana je proslava 113 godina od osnivanja Astronomske opservatorije u Beogradu.


INTERNET u učionici - USKORO!
Proširenje računarske mreže da studentskih računara u učionici Katedre za astronomiju, kako sada stvari stoje, trebalo bi očekivati tokom meseca aprila. Potrebno je samo nabaviti HUB koji će opsluživati ove računare...


TV
Prilog o zabludama povodom početka novog milenijuma, koji je za školski program, krajem prošle godine, spremila Jelena Zupan, označio je početak čitave serije priloga sa astronomskim temama u okviru istog programa. Usledila su saopštenja o majskom prividnom susretu planeta (Nikola Vitas) i o pomračenjima u 2000. godini (Tijana Zečević). Sledeći je na redu prilog o meteorima (Anđelka Kovačević), koji će verovatno biti emitovan sredinom aprila - tačana datum još uvek nije poznat.


Poziv na saradnju
Sve kolege koje žele da sarađuju u daljem radu na Internet prezentaciji Katedre za astronomiju pozivamo da nam se obrate na adresu astronom@matf.bg.ac.yu. Takođe, sve primedbe i svi predlozi više su nego dobrodošli.


Da li je počeo treći milenijum?
Zbog čitave zbrke koja je nastala u medijima oko pitanja početka trećeg milenijuma, nalazimo za shodno da na ovom mestu još jednom ponovimo kako treći milenijum počinje tek u ponoć 31. decembra 2000. godine. Naravno postoje različiti kalendari i različiti hronološki sistemi, ali u ovom koji je opšte prihvaćen i koji i mi koristimo dogovorom se uzima da naša era počinje 01. januara 01. godine. Kako je milenijum vremenski interval od tačno hiljadu godina, jasno je da su svi natpisi i sve izjave o ulasku u novi milenijum koji su se krajem 1999. godine pojavili stvar pukog neznanja ili pak propagandni trikovi... Više o ovom pitanju možete saznati u udžbenicima Opšte astronomije (R.Grin: "Astronomija: Klasika u novom ruhu", Vesta, 1998, ili Z.Brkić i B Ševarlić: "Opšta astronomija", Naučna knjiga, 1981.) ili na internet adresi US Naval Opservatorije: www.usno.navy.mil.
Kada je već o kalendarima reč još jednom treba ponoviti da je 2000. godina prestupna. Naime prestupne su sve godine čiji je broj deljiv bez ostatka sa 4, osim onih koje su deljive bez ostatka sa 100. Prestupne su među sekularnim godinama samo one godine čiji je broj bez ostatka deljiv sa 400 (1200, 1600, 2000, 2400... ).Nagrada "Prof. Zaharije Brkić" - Bravo Mateja!
Na svečanoj sednici Katedre za astronomiju, u petak, 17.12.1999., dodeljena je nagrada "Prof. Zaharije Brkić" našem kolegi Mateji Ćuku, najboljem studentu koji je prošle školske godine diplomirao na smeru za astrofiziku. Mateja je završio fakultet u najkraćem mogućem roku i sa izuzetno visokim prosekom (9.35) i na taj način zaslužio nagradu koju svake godine dodeljuje porodica pokojnog profesora Brkića. Nagradu je, umesto Mateje koji je na postdiplomskim studijama u SAD, primila njegova majka.


Novi računari!!!
Katedra za astronomiju kupila je za svoje studente četiri nova računara. Radi se o 486 mašinama na 66 MHz, sa po 16 Mb RAM-a i kolor monitorima. Svi računari imaju mrežne karte, tako da će studentima biti omogućen izlaz na Internet iz učionice Katedre (809).


Odbrana magistarske teze
Peđa Jovanović, naš kolega sa Astronomske opservatorije, 25. novembra, izuzetno uspešno odbranio je svoj magistarski rad pod naslovom "Uticaj Sunčeve aktivnosti na Zemljinu rotaciju". U komisiji za odbranu magistarskog bili su dr.D.Đurović, dr.N.Pejović i dr.I.Vince.


XII Nacionalna konferencija
U prostorijama Privredne komore Jugoslavije, od 19. do 21. novembra 1999. godine, održana je XII Nacionalna konferencija astronoma Jugoslavije. Na konferenciji je svoje radove predstavio veliki broj naših astronoma, ali i nekolicina gostiju iz inostranstva. Više informacija o ovom događaju možete naći na sajtu Astronomske opservatorije (www.aob.bg.ac.yu) koja je ove godine bila organizator konferencije.
[glavna] [istorija] [osoblje] [nastava] [nauka] [oglasna tabla] [kontakt] [linkovi]